Chcesz się orzeźwić zimnym napojem, bierzesz łyk i nagle… czujesz ostry ból przeszywający Twoje zęby. Co się dzieje? Jeśli problem dotyczy jednego zęba, konieczna jest wizyta u dentysty, Jeżeli jednak ból jest ogólną reakcją Twoich zębów, prawdopodobnie cierpisz na nadwrażliwość zębów. To nic groźnego – nikt jeszcze od tego nie umarł – ale trzeba przyznać, że dolegliwość ta czyni życie nieco mniej przyjemnym. Czy można jakoś się jej pozbyć? Można! I zaraz powiemy jak.
Na czym polega nadwrażliwość zębów?
Nadwrażliwość zębów odbieramy jako krótkotrwały, lecz ostry ból pojawiający się w reakcji na niektóre czynniki. Zwykle są to bodźce temperaturowe – zęby bolą podczas spożywania zimnych lub gorących pokarmów i napojów, a niekiedy nawet podczas oddychania chłodnym powietrzem. Innym czynnikiem wywołującym dolegliwości bólowe nadwrażliwych zębów mogą być bodźce chemiczne związane ze słodkimi i kwaśnymi pokarmami i napojami. Ból może się też pojawiać w reakcji na dotyk, na przykład podczas szczotkowania zębów.
Skąd bierze się nadwrażliwość zębów?
Zęby stają się nadwrażliwe, kiedy dojdzie do starcia ich powierzchni lub tkanki dziąsła się obniżą, odsłaniając szyjkę zęba. W prawidłowym stanie szkliwo w części koronowej zęba i cement w jego części korzeniowej chronią zębinę. Jeżeli ząb traci te ochronne tkanki, dochodzi do odsłonięcia zębiny, czyli otwierania się kanalików zębinowych, w których znajduje się płyn. Zmiana temperatur czy działanie innych czynników zewnętrznych powoduje przemieszczanie się płynu w kanalikach. Właśnie w takiej sytuacji pojawia się ból.
Jak właściwie do tego dochodzi? Powodem może być odsunięcie dziąsła, erozja lub abrazja szkliwa, czyli jego utrata, która jest powodowana działaniem kwasów lub czynników mechanicznych takich jak szczoteczki z twardym włosiem albo pasty wybielające czy z węglem aktywnym. Skąd natomiast te kwasy? Mogą być dostarczane wraz z pokarmem – znajdują się w napojach gazowanych, sokach owocowych i warzywnych, napojach izotonicznych, kawie, piwie, winie i niektórych owocach. A mogą też być pochodzenia wewnętrznego, zwłaszcza przy takich chorobach jak bulimia i refluks żołądkowo-przełykowy. Problem erozji szkliwa pojawia się również u ciężarnych kobiet cierpiących z powodu nasilonych wymiotów.
Jak pokonać nadwrażliwość zębów?
Są różne sposoby, by zwalczyć nadwrażliwość zębów, a w każdym razie w znaczącym stopniu ją złagodzić. Służą do tego specjalne pasty do zębów. Działają na różnej zasadzie – niektóre zmniejszają wrażliwość nerwów, inne zamykają kanaliki zębinowe. Przy regularnym stosowaniu wytwarzają na szkliwie mineralną warstwę ochronną, która zabezpiecza odsłoniętą zębinę i w ten sposób zapobiega bólowi i chroni przed powstawaniem następnych ubytków.
Zwróć uwagę na skład swojej pasty do zębów. Pasty na nadwrażliwość posiadają takie składniki jak:
- fluorek cyny – blokuje on synapsy między komórkami nerwowymi, w ten sposób powstrzymując ból; oprócz tego zmniejsza światło otwartego kanalika zębowego;
- azotan potasu – również zmniejsza wrażliwość nerwów;
- hydroksyapatyt – to związek uszczelniający kanaliki zębowe;
- arginina – ten aminokwas ma dodatni ładunek pH na poziomie 6,5-7,5; jest przyciągany do ujemnie naładowanej zębiny i w ten sposób pomaga stworzyć z wapnia i fosforu na jej powierzchni ochronną barierę, osłaniającą odkryte kanaliki;
- NovaMin – nowa formuła, która po połączeniu z fluorkiem aktywuje się w kontakcie ze śliną, tworząc na powierzchni zębiny trwałą ochronną barierę; wspomaga odbudowę odsłoniętej zębiny, jednocześnie chroniąc ją przed przyszłymi uszkodzeniami.
W walce z nadwrażliwością niezwykle istotny jest też sposób mycia zębów. Warto wybrać szczoteczkę o miękkim włosiu i czyścić zęby delikatnie. Wkładanie zbyt dużej siły w szczotkowanie nie kończy się dobrze dla zębów. Najlepszym wyborem w takiej sytuacji będzie tradycyjna szczoteczka oscylacyjno-rotacyjna posiadająca świetlny czujnik nacisku, który informuje o używaniu zbyt dużej siły do oczyszczania zębów oraz posiadająca tryb “delikatnego mycia” dedykowany osobom z nadwrażliwymi zębami.
Ważne jest też to, żeby nie myć zębów zaraz po posiłku. Owszem, mycie zębów po posiłkach jest zalecane, ale nie bezpośrednio po nich – lepiej odczekać pół godziny, szczególnie w przypadku, gdy posiłek zawierał kwaśne pokarmy lub napoje.
Po co czekać pół godziny? Zęby bezpośrednio po posiłku mają lekko zdemineralizowane szkliwo. To naturalny proces zachodzący w trakcie jedzenia pokarmów doprowadzających do obniżenia pH w ustach, w wyniku którego z zębów “uciekają” jony wapnia oraz fosforanowe. Potrzebują zatem czasu, aby się zremineralizować, czyli wbudować te jony z powrotem w strukturę szkliwa. Czas ten jest potrzebny, ponieważ chwilę trwa zanim pH w ustach się podniesie do poziomu, przy którym zachodzi proces remineralizacji (powyżej 5.5). Można go nieco przyspieszyć, płucząc usta wodą bezpośrednio po posiłku albo żując gumę z ksylitolem lub kończąc posiłek czymś, co podniesie pH w ustach, np. twardym żółtym serem.
Nie bez znaczenia dla zębów w kontekście nadwrażliwości jest dieta. Warto ograniczyć, a najlepiej wyeliminować ze swojego menu kwaśne potrawy i napoje, jeżeli chce się mieć zdrowe szkliwo. Jeśli jednak stosujesz “zdrową dietę” bogatą w np. soki warzywne albo po prostu kochasz niektóre produkty i nie chcesz ich eliminować z diety, pamiętaj o ograniczaniu ich szkodliwego potencjału. Zawsze po posiłku płucz usta wodą, stosuj pasty na nadwrażliwość i wykonuj raz lub dwa razy do roku kurację preparatem Tooth mousse. Odwiedź również nasze Higienistki, które doradzą Ci w kwestii najlepszego sposobu zwalczania nadwrażliwości Twoich zębów.
Jeżeli zastosujesz się do tych porad, to już po miesiącu powinieneś zaobserwować poprawę. Jeżeli ona jednak nie nastąpi, pozostaje ci udać się do gabinetu stomatologicznego. Lekarz może odbudować ubytek szkliwa, stosując w tym celu światłoutwardzalny materiał kompozytowy. Taki zabieg z reguły przynosi dobre rezultaty, ale jest to krok “ostateczny” W pierwszej kolejności stosuje się różne preparaty o wysokim stężeniu środków remineralizujących, mające zadanie znieść natychmiast nadwrażliwość, takie jak np. lakiery albo “cementy” z hydroksyapatytem.
Co możesz teraz zrobić?
Nadwrażliwość nie jest groźna, ale faktem jest, że potrafi porządnie uprzykrzyć życie. Jeżeli więc jedzenie ciepłych, zimnych, słodkich czy kwaśnych potraw przysparza ci bólu, to pamiętaj, że wcale nie musisz się z tym godzić. Przyjdź do Dentify – zobaczymy, co możemy zrobić, by pomóc ci się pozbyć tego uporczywego problemu. Możesz umówić się na wizytę, dzwoniąc pod numer +48 720 220 320 albo wypełniając formularz.